Най-добрият български състезател по ски алпийски дисциплини Алберт Попов записа най-големия

...
Най-добрият български състезател по ски алпийски дисциплини Алберт Попов записа най-големия
Коментари Харесай

Алберт Попов влезе в топ 10 на Олимпиадата в Пекин

Най-добрият български играч по ски алпийски дисциплини Алберт Попов записа най-големия триумф в кариерата си, откакто се класира на девета позиция в мъжкия слалом на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Той записва най-хубавото класиране за България досега на Игрите в китайската столица, подобрявайки 15-ото място на Радо Янков от паралелния великански слалом в сноуборда. Освен това Попов стана първият българин в топ 10 на Зимна олимпиада от 1984 година насам, когато легендарният Петър Попангелов приключи шести в същата дисциплина в Сараево.

24-годишният Алберт беше девети след първото втурване по „ Айс Ривър “, след което позволи няколко дребни грешки във второто и там записа осмо време. Той събра резултат от общо 1:45.15 мин. и по този начин приключи на деветото място с пасив от 1.06 сек. спрямо първенеца Клеман Ноел.

Младият французин бе над всички във второто втурване, което му разреши да се изкачи от шестата до първата позиция. Втори на 0.61 сек. зад него остана първенецът от комбинацията Йоханес Щролц, който беше водач след първия манш. Със среброто си през днешния ден австриецът дублира достижението на своя татко Хуберт Щролц от Игрите в Калгари 1988, когато той печели златото в комбинацията и среброто в слалома.

Бронзът остана за международния първенец в дисциплината от Кортина д`Ампецо 2021 Себастиан Фос-Солевог от Норвегия. Хенрик Кристоферсен не съумя да повтори достижението си от Сочи 2014, защото бе единствено с 0.09 сек. по-бавен от своя съотечественик в спор за последното място на подиума.

Другият ни представител в дисциплината Камен Златков беше 20-ти след първото втурване, само че отпадна във втория манш. На старта застанаха общо 87 състезатели, от които 34 не стигнаха до финала, а един беше дисквалифициран.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР